Cara Buat Semakan Saman PDRM Dan JPJ Secara Online Atau SMS


semak saman

Semakan Saman (Check Traffic Summon Online JPJ, PDRM And AES) Terkini 2014/ 2015

Zaman teknologi yang canggih sekarang memudahkan kita untuk membuat pertanyaan ataupun perkara-perkara berkaitan dengan kehidupan seharian kita secara online. Tidak terkecuali, sekarang anda boleh check saman secara online untuk Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) melalui beberapa cara samada di laman web atau melalui sistem pesanan ringkas (SMS). 


Antara cara-cara yang biasa di lakukan oleh pengguna di Malaysia adalah seperti berikut :

1. Semak saman PDRM Melalui SMS

PDRM menyediakan saluran mudah untuk semak saman trafik melalui khidmat pesanan ringkas (SMS). Ada 3 cara semak saman melalui SMS :


Cara #1 :


Taip: POLIS<jarak>SAMAN<jarak>Nombor pendaftaran/Plat kenderaan. Hantarkannya ke 32728

Contoh: POLIS SAMAN WEV1025 hantar ke 32728

Cara #2 :


Taip POLIS SAMAN<jarak>No Plat kenderaan dan hantar ke 15888

Contoh: POLIS SAMAN WEV1025 dan hantar ke15888

Cara #3:


Taip POLIS SAMAN [NO KAD PENGENALAN] hantar kepada 32728

Contoh : POLIS SAMAN 123456781234 hantar kepada 32728

2. Semak Saman Online PDRM Melalui Portal Rasmi PDRM


1) Untuk yang sudah mendaftar - boleh login di sini

2) Untuk belum mendaftar sila daftar di sini

3. Semak Saman JPJ Online Melalui Portal Rasmi 

Sila klik link ini : Laman Web JPJ samada dengan menggunakan No Kad Pengenalan sahaja ataupun No Kad Pengenalan dan No Plat Kenderaan


4. Semak saman, lesen memandu dan mata kejara JPJ melalui SMS:

Taip JPJ your IC Number and send to 37773

Contoh: jpj 123456734000 hantar ke 37773 




5. Semak Saman Trafik Polis (PDRM) – Semak Saman JPJ & Pembayaran Saman Melalui Online (Sistem MYeG)

Menggunakan kaedah ini lebih mudah untuk menyemak saman anda. Semua dalam satu halaman. Apa yang perlu anda lakukan sekarang adalah :


Anda boleh pergi ke > MyEG Services Berhad


Untuk Pengguna Berdaftar MyEG, anda boleh terus login dengan username dan password anda

Untuk Pengguna yang pertama kali, anda perlu daftar dahulu butir-butir diri anda sebelum anda boleh mula semak saman anda.


Tekan butang Daftar Sekarang (Register Now)


Borang akan keluar dan anda perlu isi segala butir-butir seperti yang di minta…

Kemudian anda boleh hantar

Setelah selesai anda boleh Log in menggunakan username dan password anda. Anda boleh pilih untuk Menyemak Saman yang mana satu samada semak saman JPJ atau semak saman trafik polis (PDRM)


Masukkan no plat kereta anda kemudian hantar. Serta merta saman akan keluar jika anda melakukan kesalahan. Anda boleh bayar menggunakan kad kredit. Jangan lupa print resitnya sekali sebagai bukti & simpanan


5. Untuk Pengguna Smartphone Android

Boleh download applikasi semakan saman di SINI

6. Melalui rilek.com

Boleh check saman free at RILEK website. RILEK stands for Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan

Nasihat : Ikut sahaja peraturan yang telah ditetapkan di jalan raya. Jika tidak, anda kenalah buat langkah-langkah membayar saman seperti di atas




12 Responses to "Cara Buat Semakan Saman PDRM Dan JPJ Secara Online Atau SMS "

  1. saman saya pon tidak terbayar sbb banyak sngat

    ReplyDelete
  2. fuck to gov . give ppl trouble. even pay the bill also sent a letter re-ask the money like " perompak " FUCK YOU !!!!!

    ReplyDelete
  3. Haha.. aku dah kena saman 2 kali, satu speed trap, satu lagi salah parking. layang duit je.

    ReplyDelete
  4. gila sungguh kerajaan BN sekarang! aku hairan laa dengan rakyat malaysia especially org melayu...kenapa la hingga sekarang masih memilih kerajaan BN especially UMNO yang terang2 menindas hak2 rakyat dan mengamalkan maksiat walaupun mengaku bersungguh2 mereka itu islam dan negara islam. Malah kerajaan BN semakin kuat menindas rakyat selepas menang PRU13 ni, dengan menaikkan dan menukar segala cukai, naik harga petrol, dan keperluan asas lain seperti tepung dan gula.....tidakkah mereka fikir kesan dan akibatnya pada negara dan rakyat malaysia pada masa akan datang?marilah kita cuba kerajaan PR pada masa akan datang, insyaallah tidak rugi jika kita menukar dan mengganti kerajaan yang merosakkan rakyat, jika PR juga seperti BN kita juga boleh mengundi dan menukar kerajaan PR pada masa PRU lain akan datang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn kata laa kt bn tgk laa brapa byk kelab malam yg naik bila pas memerintah...buka la mata sikit oiii..puiii

      Delete
    2. suzy suzyana siapa yang buka kelab malam...kalau pas betul nk buat kt kelantan dia dah buat dah..dalam kerajaan pas kan byk ulamak..tak kan lah diorg tak tahu agama..

      Delete
  5. macam mana nk tau saman apa yg kita kena?

    ReplyDelete
  6. KENA SAMAN PUN SALAH BN ??? HUHU

    ReplyDelete
  7. Aptb....tggu puak lain perintah...confirm salah gak..

    ReplyDelete
  8. semua pun salah kerajaan jela korang nie

    ReplyDelete