Cara Buat Semakan Saman PDRM Dan JPJ Secara Online Atau SMS

Semak Saman Trafik, PDRM, JPJ Dan AES Online Terkini (Check Traffic Summon Online ). Zaman teknologi yang canggih sekarang memudahkan kita untuk membuat pertanyaan ataupun perkara-perkara berkaitan dengan kehidupan seharian kita secara online. Tidak terkecuali, sekarang anda boleh menyemak saman secara online untuk Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) melalui beberapa cara samada di laman web atau melalui khidmat sistem pesanan ringkas (SMS). 


Antara cara-cara yang biasa di lakukan oleh pengguna untuk membuat semakan saman secara online di Malaysia adalah seperti berikut :

1. Semak saman PDRM Melalui SMS

PDRM menyediakan saluran mudah untuk semak saman trafik melalui khidmat pesanan ringkas (SMS). Cara semak saman melalui SMS :


Taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>[No Kad Pengenalan atau No plat kenderaan] pada telefon mudah alih dan hantarkan SMS ke 32728 atau 15888.
  • Contoh:POLIS SAMAN 881111122111 atau
    POLIS SAMAN WWW1234

  • Untuk jawapan terperinci, sila taip mesej seperti berikut:
    POLIS<jarak>SAMAN<jarak>[No Kad Pengenalan atau No kenderaan]<jarak>[email] dan hantark ke 32728. Perincian saman anda akan dihantar ke alamat email yang disertakan.
    Contoh:POLIS SAMAN 881111122111 jengo88@yahoo.com
* Caj perkhidmatan 15 sen akan dikenakan untuk setiap SMS yang di hantar dan 20 sen untuk setiap SMS yang diterima

Semoga perkongsian di atas dapat membantu para pembaca menyemak dan menyelesaikan saman tertunggak, serta mengelak dari dimasukkan ke dalam senarai hitam JPJ atau PDRM.


Semak saman online
2. Semak Saman Online PDRM Melalui Portal Rasmi PDRM

1) Untuk yang sudah mendaftar - boleh login di sini

2) Untuk belum mendaftar sila daftar di sini

3. Semak Saman JPJ Online Melalui Portal Rasmi 

Sila klik link ini : Laman Web JPJ samada dengan menggunakan No Kad Pengenalan sahaja ataupun No Kad Pengenalan dan No Plat Kenderaan


4. Semak saman, lesen memandu dan mata kejara JPJ melalui SMS:

1) Taip JPJ your IC Number and send to 37773

Contoh: jpj 123456734000 hantar ke 37773


2) Taip JPJ<jarak>SAMAN<jarak>[No Kad Pengenalan atau No kenderaan] pada telefon mudah alih dan hantarkan SMS ke 15888.
  • Contoh:
    JPJ SAMAN 881111122111 atau
    JPJ SAMAN WWW1234

5. Semak Saman Trafik Polis (PDRM) – Semak Saman JPJ & Pembayaran Saman Melalui Online (Sistem MYeG)

Menggunakan kaedah ini lebih mudah untuk menyemak saman anda. Semua dalam satu halaman. Apa yang perlu anda lakukan sekarang adalah :


Anda boleh pergi ke > MyEG Services Berhad


Untuk Pengguna Berdaftar MyEG, anda boleh terus login dengan username dan password anda

Untuk Pengguna yang pertama kali, anda perlu daftar dahulu butir-butir diri anda sebelum anda boleh mula semak saman anda.


Tekan butang Daftar Sekarang (Register Now)


Borang akan keluar dan anda perlu isi segala butir-butir seperti yang di minta…

Kemudian anda boleh hantar

Setelah selesai anda boleh Log in menggunakan username dan password anda. Anda boleh pilih untuk Menyemak Saman yang mana satu samada semak saman JPJ atau semak saman trafik polis (PDRM)


Masukkan no plat kereta anda kemudian hantar. Serta merta saman akan keluar jika anda melakukan kesalahan. Anda boleh bayar menggunakan kad kredit. Jangan lupa print resitnya sekali sebagai bukti & simpanan


5. Untuk Pengguna Smartphone Android

Boleh download applikasi semakan saman di SINI

6. Melalui rilek.com

Boleh check saman free at RILEK website. RILEK stands for Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan

Nasihat : Ikut sahaja peraturan yang telah ditetapkan di jalan raya. Jika tidak, anda kenalah buat langkah-langkah membayar saman seperti di atas



15 Responses to " Cara Buat Semakan Saman PDRM Dan JPJ Secara Online Atau SMS "

  1. saman saya pon tidak terbayar sbb banyak sngat

    ReplyDelete
  2. fuck to gov . give ppl trouble. even pay the bill also sent a letter re-ask the money like " perompak " FUCK YOU !!!!!

    ReplyDelete
  3. Haha.. aku dah kena saman 2 kali, satu speed trap, satu lagi salah parking. layang duit je.

    ReplyDelete
  4. gila sungguh kerajaan BN sekarang! aku hairan laa dengan rakyat malaysia especially org melayu...kenapa la hingga sekarang masih memilih kerajaan BN especially UMNO yang terang2 menindas hak2 rakyat dan mengamalkan maksiat walaupun mengaku bersungguh2 mereka itu islam dan negara islam. Malah kerajaan BN semakin kuat menindas rakyat selepas menang PRU13 ni, dengan menaikkan dan menukar segala cukai, naik harga petrol, dan keperluan asas lain seperti tepung dan gula.....tidakkah mereka fikir kesan dan akibatnya pada negara dan rakyat malaysia pada masa akan datang?marilah kita cuba kerajaan PR pada masa akan datang, insyaallah tidak rugi jika kita menukar dan mengganti kerajaan yang merosakkan rakyat, jika PR juga seperti BN kita juga boleh mengundi dan menukar kerajaan PR pada masa PRU lain akan datang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn kata laa kt bn tgk laa brapa byk kelab malam yg naik bila pas memerintah...buka la mata sikit oiii..puiii

      Delete
    2. suzy suzyana siapa yang buka kelab malam...kalau pas betul nk buat kt kelantan dia dah buat dah..dalam kerajaan pas kan byk ulamak..tak kan lah diorg tak tahu agama..

      Delete
  5. macam mana nk tau saman apa yg kita kena?

    ReplyDelete
  6. KENA SAMAN PUN SALAH BN ??? HUHU

    ReplyDelete
  7. Aptb....tggu puak lain perintah...confirm salah gak..

    ReplyDelete
  8. semua pun salah kerajaan jela korang nie

    ReplyDelete
  9. Sendiri yg buat hal lg nk slahkn g0men..kelak0 la k0rang ni..haha..

    ReplyDelete
  10. thanks for your article, good information

    ReplyDelete